BHUTAN'DAN DERSLER

 


https://youtu.be/T5_gmcatlGw?si=YhpJlHAVgKvfktIC

Bhutan ile ilgili bilgilere ilk defa üstteki linkte yeralan  2013 ile 2018 yılları arasında Bhutan başbakanı olan  Tshering Tobgay  (d. 19 Eylül 1965, HaaBhutan), Tedx konuşması ile oldu.

“Ekonomik gelişmişlik önemlidir ancak bu kültürümüzün ve eşsiz çevremizin içini bolşaltarak olmamalıdır.

Anayasamız ile demokrasi dayatılıyor. Ve aynı Anayasa ile ülkenin en az %60nın ormanlarla kaplı olması gerektiğini belirtiliyor. Şuanda %70in üstü orman kaplı. Bio çeşitliliği fazla ve Karbon Nötr bir ülke. Hatta eksi karbon. Nehirlerden yenilenebilir enerji üretiyor ve tüketim fazlasını ihraç ediyor. Hükümet kağıtsız düzene geçmeye çalışıyor.

Köydeki çiftçilere bedava elektrik sağlanıyor. Elektrikli araç kullanımı teşvik ediliyor. LED ışık kullanımı öneriliyor. Vahşi hayvanların rahat dolaşması için ormanları birbirine bağlayan ağaçlar ilave ediliyor.”

Tüm bu özen diğer ülkelerde de olsa nasıl bir Dünyamız olurdu merak ediyorum?

https://youtu.be/Juc_yvEkJuc?si=vdzdte0eg9EVxH6p

Tedx konuşmasında ise bu kez Maldivler ve Nepal başkanlarının kabine toplantılarını yaptıkları sıradışı yerlerle küresel ısınmaya dikkat çektiğini belirtiyor. Üçüncü kutuplar olarak belirtilen Himalayalardaki Buzulun da küresel ısınma ile eriyeceğinden bahsediyor. Ve erimeler su baskınlarına, susuzluğa ve dolayısıyla çatışmalara neden olacak. Bunun için üçüncü kutup konseyini kuralım diyor. Küresel düşünüp bölgesel önlemeler almalıyız. Özellikle Çin ve Hindistan Sera gazı salınımını azaltmalı.”

Katılmamak elde değil ancak nasıl uygulamaya dahil edilir muamma.

Bhutan’ın yarattığı farklar bu kadarla da kalmıyor.

Gayrisafi milli mutluluk ilk defa 1972’de Bhutan Krallığı’nda gündeme gelmiştir. Bu çerçevede gayrisafi milli mutluluk kavramı, mutluluk ekonomisi literatüründe kendine önemli bir yer edinmiştir. Gayrisafi milli mutluluk; psikolojik iyi oluş, sağlık, zaman kullanımı, eğitim, kültürel çeşitlilik ve esneklik, iyi yönetişim, topluluğun canlılığı, ekolojik çeşitlilik ve esneklik ile yaşam standardı olmak üzere dokuz göstergeden oluşmaktadır.( Nursen VATANSEVER DEVİREN , Onur YILDIZ Aydın Üniversitesi 2017)Bu kadar duyarlı, iyi niyetli, çevre dostu bir ülkenin mutlu olmaması da imkansız sanki.

Küçücük bir ülke bize büyük büyük dersler veriyor.Neden mi bu konuya değindim çünkü Maslow Piramidindeki ilk konular halledilmeden üstlere doğru ilerleyemiyoruz.

Siz de elinizden neler gelir düşünün. Kahveyi termosta içmek, plastik su tüketmemeye çalışmak, daha az atık üretmek, geleneksel tasarruf yöntemlerine dönmek ve niceleri….

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Adbox